CASPIR

Spirometriecursus

CASPIR is een cursus bestaande uit vijf modules over spirometrie in de huisartsenpraktijk. De cursus is voor huisartsen (en/of verpleegkundig specialist) die in samenwerking met de praktijkondersteuner - praktijkverpleegkundige of doktersassistente in een praktijk het longfunctieonderzoek uitvoeren en beoordelen.  

 

Waar te volgen

De CASPIR cursus wordt op diverse plaatsen in het land aangeboden door zorggroepen of eerstelijnsorganisaties. Deze organisatoren werken met het cursusmateriaal van CAHAG. Dat betekent dat de cursus overal in het land dezelfde inhoud heeft. Bekijk het scholingsoverzicht.   

 

CASPIR certificaat

Als de deelnemer (beoordelaar of uitvoerder) met goed gevolg module 1 tot en met 5 afsluit wordt het CASPIR certificaat uitgereikt. 

 

CASPIR hercertificaat

Om de kennis en vaardigheden van de uitvoering, beoordeling en interpretatie van spirometrie te onderhouden, heeft CAHAG CASPIR module 6 en CASPIR online ontwikkeld. Het certificaat moet binnen drie kalenderjaren verlengd worden door het inleveren van één portfolio en het volgen van twee keer module 6 en/of CASPIR online. Lees meer over het hercertificaat.


Organiseren CASPIR cursus

Een zorggroep of eerstelijnsorganisatie kan de CASPIR cursus bij CAHAG inkopen en vervolgens aanbieden. Meer informatie staat op de pagina voor organisatoren.
 

CASPIR zij-instromers

Onder strikte voorwaarden is het mogelijk om als zij-instromer CASPIR-gecertificeerd te raken. De voorwaarden en procedures kunt u vinden onder voor zij-instromers’. Zij-instromen is enkel mogelijk als het ondersteunt wordt door de huisartsenzorggroep waar u bij aangesloten bent.