IJken spirometer

IJken en Onderhoud spirometer

Het ijken van de spirometer.

Voorheen waren er twee mogelijkheden om je spirometer te ijken. De biologische ijking en het ijken met een ijkspuit. 

Jarenlang heeft men bij de bij de CASPIR-cursus de aanbeveling gedaan om bij gebrek aan een ijkspuit in ieder geval een biologische ijking uit te voeren. Inmiddels is er voldoende wetenschappelijk bewijs dat dit niet zinvol is. De parameters (volumina en flow) waarop geijkt wordt, kunnen in de tijd bij één persoon dusdanig variëren dat het niet betrouwbaar genoeg is om hier de spirometer mee te ijken

Daarom luidt het advies om de biologische ijking achterwege te laten en alleen nog te ijken met behulp van een 3L-ijkspuit. Deze spuit wordt bij de Welch Allyn spirometer gratis geleverd en bij Carefusion moet deze spuit apart worden aangeschaft.

Een enkelvoudige ijking of drievoudige ijking? 

Een ijking met drie verschillende flows is beter dan met een enkelvoudige flow omdat bij een enkelvoudige flow je met de ijkspuit steeds een gemiddelde flow bereikt. Dit kan voor zowel de lage flows als de gemiddelde flows voldoende zijn maar je mist de ijking voor de hoge flows. Deze hoge flow is belangrijk voor o.a je PEF en FEV1 bij grote en/of gezonde mensen kunnen deze dan niet betrouwbaar zijn. Dus voor een meest betrouwbare ijking van je spirometrie apparatuur wordt de 3-voudige ijking geadviseerd. Deze drie flows op verschillende snelheden worden geïntegreerd naar volumes en deze moet steeds 3 liter zijn. Hierbij is een range van 3% acceptabel.

In Welch Allyn is het mogelijk het 3-voudig kalibratie protocol te volgen vanaf versie 1.5.0. In onderstaand filmpje kun je zien hoe het 3-voudig kalibratie protocol bij Welch Allyn in zijn werk gaat:  Welch Allyn

In het Care Fusion programma zit een kalibratie protocol vanaf versie 2.3.0.10. In onderstaand filmpje kun je zien hoe het 3-voudig protocol bij Care Fusion in zijn werk gaat: Care Fusion

Bacteriefilters

Gebruik van bacteriefilters, ja of nee?

Op de longfunctieafdelingen in ziekenhuizen is het gebruik van bacteriefilters standaard hoewel er nooit bewezen is dat er kruisbesmetting heeft plaatsgevonden bij géén gebruik van een bacteriefilter.

Hoe kunnen we hier in de huisartsenpraktijk mee omgaan?

Om bacteriële verontreiniging te voorkomen acht de CAHAG het noodzakelijk om bij iedere nieuwe patiënt een nieuw disposable mondstukje te gebruiken. Dit is bij de Welch Allyn de pneumotachograaf en bij de CareFusion een kartonnen kokertje.

Het gebruik van een bacteriefilter wordt door de CAHAG sterk aangeraden maar wegens ontbreken van bewijs van kruisbesmetting dus niet verplicht gesteld. Mocht u wel een bacteriefilter gaan gebruiken dan gebruikt u geen kartonnen mondstuk meer. Het filter houdt alle bacteriën en andere vuiligheid tegen, waardoor bij consequent gebruik reiniging van de spirometer niet meer nodig is. U gebruikt eenvoudigweg 1 filter per patiënt. Dit filter plaatst u op de spirometer, precies zoals u dit voorheen zou doen met een kartonnen mondstuk. Een bacteriefilter bestaat uit een taps toelopend deel waar de patiënt door heen blaast. Dit deel wordt vervolgens heel breed in het midden. Door het grote oppervlak zal er geen belemmering zijn in flow. Filters zijn in aanschaf duurder dan kartonnen mondstukken, maar de tijd om uw spirometer te reinigen vervalt en u heeft de zekerheid dat u geen bacteriën en pathogenen overdraagt. De filters zijn leverbaar in verpakkingen van 25 en 100 stuks.