Nijmegen Clinical Screening Instrument
Doel NCSI
De NCSI is een hulpmiddel voor de zorgverlener en de patiënt om inzicht te krijgen in de aard en de ernst van de problemen die een patiënt ervaart bij het leven met een chronische aandoening zoals COPD. Met de NCSI kan de zorgverlener een zorg-op-maat behandelplan op stellen,rekening houdend met de persoonlijke behandeldoelen van de patient, en de patiënt motiveren tot gedragsverandering. De NCSI bestaat uit twee verschillende maar zeer geïntegreerde componenten: 1. NCSI-meetinstrument; 2. NCSI-interventie.
Het NCSI-meetinstrument
De NCSI is geen nieuwe vragenlijst, maar een vanuit wetenschappelijk onderzoek samengestelde batterij van bestaande vragenlijsten. Met een minimum aan vragen kan de zorgverlener een maximum aan detail van de ziektelast van de individuele patiënt in kaart brengen. De NCSI is sinds 2005 geïmplementeerd in de zorg in ziekenhuizen en huisartspraktijken.
De NCSI kan thuis worden ingevuld via een web-based toepassing. De resultaten worden grafisch weergegeven op de PatiëntenProfielKaart (zie Figuur). Elk domein, weergegeven door een afzonderlijke kolom, is onderverdeeld in normen: ‘normaal functioneren’ (groen), mild probleem’ (geel) en ernstig probleem (rood).
Naast de bekende domeinen als FEV1, BMI, aantal longaanvallen en rookgedrag meet de NCSI ook maar liefst 20 domeinen: zoals kwaliteit van leven, tevredenheid met lichamelijk functioneren, tevredenheid met relaties en sociale contacten, subjectieve en feitelijke beperkingen, ervaren dyspnoe, frustratie en angst, vermoeidheid, acceptatie
De NCSI-interventie
De resultaten worden besproken door de POH of longverpleegkundige met patiënt en partner op een semi-gestructureerde manier. Hiervoor wordt scholing aangeboden.
Effecten:
- Bewustwording. De patiënt wordt zich bewust van de ernst van zijn problemen (dit kunnen ook andere problemen zijn dan de ziekte).
- Zorg op-maat. De onderliggende oorzaken van die problemen worden zichtbaar. Bijvoorbeeld somberheid kan door een veelheid aan oorzaken ontstaan. De onderliggende oorzaken vormen de aangrijpingspunten van de behandeling, hetgeen leidt tot een sterk geïndividualiseerd zorgplan op maat van de individuele patiënt.
- Gedrag van de patiënt. De patiënt wordt zich bewust van de rol van zijn eigen gedrag in de problemen die hij ervaart.
- Motivatie tot gedragsverandering. Bovenstaande en de specifieke manier waarop het gesprek plaatsvindt, draagt bij aan het commitment en motivatie van de patiënt om aan zijn/haar persoonlijke behandeldoelen te gaan werken.
- Ook in de huisartspraktijk. Uit onderzoek blijkt dat de populaties in de huisartspraktijk niet zoveel verschillen van populaties op een ziekenhuis polikliniek met betrekking tot de ernst van klachten, beperkingen, kwaliteit van leven en zelfmanagement problemen (Bischoff et. al., 2016; Huisarts en Wetenschap). Dit zelfde onderzoek heeft ook aangetoond dat de NCSImethode goed te implementeren is in de huisartspraktijk en dat zowel hulpverleners als patiënten deze methode als meerwaarde ervaren.
Bijzondere kenmerken
- Zeer veel detail van de integrale gezondheidstoestand.
- Scholing in het gebruik om zo nog effectiever te zijn.
- Stateof-the art web-based software.
- Automatische classificatie van Ziektelast, weergegeven op de PatiëntenProfielKaart.
- Automatische classificatie van Adaptatie: 1. Goed geadapteerd,2. at risk; 3. Niet geadapteerd.
Nieuwste ontwikkeling: NCSI-Multimorbiditeiteit versie.
De huidige eerstelijnszorg is georganiseerd in ziektespecifieke ketens. Echter, patiënten hebben in toenemende maten niet één chronische aandoening maar meerdere. Zij komen voor elke ziekte apart naar de praktijk. Dit is belastend voor de patiënt, is erg inefficiënt met betrekking tot praktijkvoering en biedt geen integrale geïndividualiseerde zorg.
De NCSI bestaat voor grootste deel uit generieke domeinen (bijv. moeheid, beperkingen, kwaliteit van leven, acceptatie) en slechts voor kleiner deel ziektespecifieke domeinen (longaanval, benauwdheid). Inmiddels bestaan NCSI-versies voor meer dan 20 aandoeningen. Momenteel is de NCSI-multimorbiditeit beschikbaar waarin drie categorieën medische aandoeningen samenkomen in één assessment en in één gesprek, te weten longaandoeningen, diabetes en cardiale aandoeningen.
Stel een patiënt heeft zowel een longziekte als diabetes. De hulpverlener klikt beide diagnoses aan in de web-based software. De software combineert vervolgens automatisch het generieke deel, het long deel en het diabetes deel. De PatiëntenProfielKaart wordt vervolgens besproken waarbij dus niet alleen de longziekte aan bod komt maar ook de diabetes. Zo wordt duidelijk of de problemen in de integrale gezondheidstoestand vooral gerelateerd zijn aan de longziekte of aan de diabetes en van daaruit volgt zorg-op-maat.
Op deze manier staat niet meer het orgaan centraal, maar de patiënt. Tevens wordt de zorg efficiënter en vooral effectiever doordat integrale en geïndividualiseerde zorg kan worden geboden.
Achtergrond informatie
NTVG: Werken met de zorgstandaard COPD; Het ' Nijmegen Clinical Screening instrument' als hulpmiddel
H&W: De NCSI-methode: maatwerk voor COPD zorg
H&W: De NCSI-methode geschikt voor meten ziektebeloop
NCSI: Weblink website MPS voor meer informatie: