Onderzoek LAN-werkgroep toont aan:
 Ziektelastmeter COPD leidt tot betere kwaliteit van leven

In een brief aan de Long Alliantie Nederland hebben Onno van Schayck en Hans in ’t Veen de belangrijkste uitkomsten bekend gemaakt van het gerandomiseerde interventieonderzoek t.b.v. de Ziektelastmeter COPD.

Conclusie: De patiënten die behandeld worden op geleide van de ziektelastmeter (afbeelding) laten een significante verbetering in kwaliteit van leven zien op 12 en 18 maanden behandeling, in vergelijking met de patiënten die volgens de standaard behandeling worden begeleid.

Eerder onderzoek toonde reeds aan dat er met de Ziektelastmeter COPD betrouwbare en valide metingen worden verricht. Daarnaast blijkt dat zowel zorgverleners als patiënten erg enthousiast zijn over het gebruik van de Ziektelastmeter.

Annerika Slok (onderzoeker) : "De dataverzameling ten behoeve van dit onderzoek is medio 2015 volledig volgens protocol afgerond. Nadat de voltallige LAN-werkgroep Ziektelastmeter de wijze van analyseren van de data had goedgekeurd, zijn deze analyses geblindeerd uitgevoerd. Dat wil zeggen, het was de onderzoekers en de overige werkgroepleden niet bekend welke groep de interventie- of de controlebehandeling had gekregen. Op basis van deze geblindeerde uitkomsten zijn door de werkgroep unaniem conclusies getrokken over de implicaties van de uitkomsten. Nu de blindering is verbroken is dus duidelijk geworden dat in de interventiegroep significant meer COPD-patiënten verbeteren in kwaliteit van leven na 12 en 18 maanden behandeling op geleide van de Ziektelastmeter. Deze verbetering is niet alleen significant maar ook klinisch relevant."

Publicaties

Op dit moment wordt gewerkt aan een wetenschappelijke publicatie waarin alle resultaten worden gepresenteerd. Zodra dit is gebeurd, worden de publicaties aangeboden aan een wetenschappelijk tijdschrift. Het is bovendien de bedoeling dat de resultaten worden gepresenteerd op de Longdagen 2016 en op de eerste CAHAG Netwerkbijeenkomst komend jaar. Daarnaast zullen de resultaten worden gepresenteerd op de gebruikelijke wetenschappelijke congressen, zoals IPCRG 2016 en ERS 2016.

Bron: Picasso