Hoe herstart ik na lange tijd weer spirometrie in de praktijk

Door Lisette van den Bemt en Peter Smink

Toen Nederland in maart 2020 geconfronteerd werd met het SARS-CoV-2 virus, is door de CAHAG snel het advies gegeven om tijdelijk te stoppen met spirometrie in de huisartsenpraktijk. Nu we twee jaar verder zijn en spirometrie weer hervat mag worden (onder goede voorwaarden uiteraard) bemerken we dat er terughoudendheid is om dit weer op te pakken. Dat terwijl de behoefte aan goede eerstelijns spirometrie alleen maar is toegenomen. Zo is spirometrisch bewijs (reversibiliteit of variabiliteit) nodig volgens de nieuwe NHG-standaard astma bij volwassenen om astma te mogen diagnosticeren. Hier valt dus nog een hele inhaalslag te maken.

Om te helpen bij het herstarten van spirometrie hebben we praktische adviezen opgesteld. Om de kennis weer op te frissen worden in sommige regio’s ook opfriscursussen aangeboden (gebaseerd op de CASPIR bijeenkomsten).  Vraag dus bij interesse bij je zorggroep na of dat ook in jullie regio het geval is. Een andere optie is de e-learning ‘uitvoeren en beoordelen van spirometrie in de huisartsenpraktijk’ te volgen. Met deze Nederlandstalige e-learning van 1 uur kun je snel je kennis weer opfrissen. De scholing is geaccrediteerd en kost 25 euro. Ook kan een on the job training van een longfunctie-analist helpen om spirometrie weer in de vingers te krijgen. Neem bij twijfels over de beoordeling contact op met de lokale kaderhuisarts. Ook goed om te weten is dat de CASPIR-commissie een mailadres heeft waar je als CASPIR-gecertificeerde met vragen over spirometrie terecht kunt.

Longfunctiegegevens zijn van belang om de juiste diagnose te stellen en de beste zorg aan patiënten met astma en COPD te kunnen bieden. Er bestaan goede mogelijkheden om dit uit te besteden (bijvoorbeeld via regionale eerstelijns diagnostische centra), maar voor de patiënt heeft het vaak toch de voorkeur om naar de vertrouwde huisartsenpraktijk te komen. We hopen dat bovenstaande tips helpen om vol enthousiasme spirometrie in de praktijk weer op te kunnen pakken.