Aanpassing landelijk aanvraagformulier stoppen met roken zorg

Het doel van het formulier is het uniformeren en vergemakkelijken van de stoppen met roken zorg, zodat deze zorg zo laagdrempelig mogelijk kan worden verleend en zoveel mogelijk mensen stoppen met roken.

Als rokers stoppen met roken belonen ze hiermee zichzelf met een langer en gezonder leven. Ook helpen ze de toekomstige generatie om rookvrij op te groeien. Het formulier is ontwikkeld en vastgesteld door het Partnership Stop met Roken, Zorgverzekeraars Nederland en de Long Alliantie Nederland het is voor het eerst uitgebracht in 2014. Het huidige formulier is beknopter dan het vorige formulier.

Het formulier is gebaseerd op de Zorgmodule en richtlijn stoppen met roken. Alsmede op de NZa beleidsregel stoppen met roken programma en de bijbehorende NZa prestatiebeschrijvingbeschikking. Zorgverleners zijn niet verplicht om het formulier te gebruiken.

In het kader van het “Roer moet om” is bepaald dat voor het voorschrijven van geneesmiddelen door huisartsen alleen nog maar een receptbriefje nodig is. Het landelijk aanvraagformulier voor stoppen met roken zorg is vernieuwd (en blijft voorlopig bestaan), omdat ook vele andere zorgverleners deze zorg aanvragen. Het formulier en een nadere toelichting is te vinden op: http://www.longalliantie.nl/stoppenmetroken 

Bron: LAN