Pilotregio’s landelijk zorgpad COPD longaanval aan de slag

In het kader van het Nationaal Actieprogramma Chronische Longziekten werkt de LAN met steun van het Innovatiefonds Zorgverzekeraars aan het 'landelijk zorgpad COPD longaanval met ziekenhuisopname' dat moet zorgen voor 25% minder ziekenhuisopnamedagen en een verbeterde kwaliteit van leven voor COPD patiënten.

Het zorgpad wordt vanaf januari 2016 getest in pilotregio´s bij COPD patiënten die met een longaanval in het ziekenhuis worden opgenomen. Het transmuraal zorgpad is een ‘pad’ dat start in het ziekenhuis en doorloopt in de thuissituatie.

In september organiseerde de LAN een drukbezochte werkbijeenkomst met alle acht pilotregio´s. Met name is besproken hoe de landelijk opgestelde interventies te vertalen zijn naar een regio specifiek zorgpad. Met grote werklust en energie zijn de pilotregio’s aan de slag gegaan, want hoe zorg je er bijvoorbeeld voor dat straks de gehele regio het zorgpad gaat volgen?

Vroege betrokkenheid is daarvoor noodzakelijk. Daarom heeft bijvoorbeeld pilotregio Den Haag een artikel gepubliceerd in de ziekenhuisbladen van Hagaziekenhuis en MC Haaglanden. Ook is dit artikel verspreid onder alle huisartsen uit de regio en zijn patiënten onder andere geïnformeerd via Den Haag Direct en Longpunt Den Haag.