GRIP krijgen op gedrag COPD-patiënt begint bij bewustwording

Een betere bewustwording bij de patiënt kan het begin zijn van een positievere ziekteperceptie, wat de kans op daadwerkelijke gedragsverandering weer vergroot. Dat is een van de belangrijkste uitkomsten van het COPD-GRIP promotie-onderzoek dat door verpleegkundige en onderzoeker Saskia Weldam van het UMC Utrecht dit voorjaar is afgerond.

Gedragsverandering
,,Gedragsverandering bereik je niet door de praktijkondersteuner nóg een keer te laten zeggen dat patiënten met roken moeten stoppen’’, aldus Weldam. Daarom ging ze op zoek naar een tool waar praktijkondersteuners en verpleegkundigen in de huisartsenpraktijk iets aan hebben bij het begeleiden van 'hun' COPD-patiënten en wat leidt tot een betere ziekteperceptie tot gedragsverandering bij COPD-patiënten. ,,Ik zag op de afdeling en op de poli dat de verpleegkundigen heel weinig hulpmiddelen hadden om COPD-patiënten te begeleiden. Uit literatuuronderzoek bleek dat er ook maar weinig beschikbaar was. Dat moest anders, vond ik."

Vragenlijst
In de literatuur vond Saskia Weldam wel de Brief Illness Perception Questionnaire (B-IPQ). ,,Deze redelijk gevalideerde vragenlijst bestaat uit slechts negen korte vragen. Hoeveel invloed heeft COPD op uw leven? Hoe lang denkt u dat COPD zal duren? In hoeverre meent u COPD zelf te kunnen beheersen/beïnvloeden? Denkt u dat uw behandeling helpt? Heeft COPD invloed op uw gemoedstoestand? Dat soort vragen. De bedoeling is dat de praktijkondersteuner of verpleegkundige inzicht krijgt in de ziekteperceptie van de patiënt. Hoe leven ze met hun ziekte? Hoeveel last hebben ze? Doen ze er wat tegen? Gedragsverandering bereik je door met de patiënt te praten over zijn of haar ziekte en vervolgens aan te sluiten op wat die patiënt daaraan wil doen. Met dit in ons achterhoofd hebben we de COPD-GRIP (Guidance, Research on an Illness Perception Intervention) kunnen ontwikkelen. Deze interventie bestaat uit drie gestructureerde gesprekken tussen praktijkondersteuner en patiënt en start met de B-IPQ."