Mensen met slaapproblemen hebben grotere kans op astma

Mensen met slaapproblemen zouden meer risico lopen om astma te ontwikkelen. Dat mensen met astma meer kans hebben op slaapproblemen was al aangetoond, maar nu zou het ook andersom het geval zijn.

De onderzoekers onderzochten hiervoor een ruim 17.000 personen tussen de 20 en 65 jaar. Gedurende tien jaar werden zij bevraagd over de kwaliteit van hun slaap. Ook moesten zij laten weten of ze symptomen van astma vertoonden. 

Lastig in slaap vallen en vroeg wakker worden 

Uit de resultaten bleek dat de deelnemers die vaak of bijna elke nacht lastig in slaap vielen, flink meer risico liepen om in de komende elf jaar astma te ontwikkelen. Voor mensen die regelmatig moeilijk de slaap vatten, steeg de kans met 65 procent. Voor mensen die bijna elke nacht problemen hadden, was dit zelfs 108 procent. De deelnemers aan het onderzoek die regelmatig te vroeg wakker waren en daarna niet meer in slaap kwamen, hadden ook meer kans op astma.

Invloed op de longen  

Patiënten die last hebben van chronische slaapproblemen hebben een drie keer zo grote kans op de ziekte aan de luchtwegen vergeleken met mensen die dit niet hebben. De veranderingen die een lichaam meemaakt bij slaapproblemen hebben dus een grote invloed op de longen, stellen de Noorse onderzoekers van HUNT Research Centre.
De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in European Respiratory Journal 

Bron: Longfonds