E-learnings/ webinars aangeboden door Trimbos over SMR

Ø 31 mei = Wereld Niet Roken Dag: nascholing 'Milieueffecten Tabak'

Op 31 mei is het Wereld Niet Roken Dag. Dit jaar heeft de WHO ‘Tabak: bedreiging van ons milieu’ als thema uitgeroepen. In dat kader vindt op dinsdag 31 mei (15.00-17.00 uur) de nascholing 'Milieueffecten Tabak' plaats. Dit is een gratis webinar voor stoppen-met-rokencoaches en zorgverleners, georganiseerd door het Trimbos-instituut en de Nederlandse ggz. Sprekers zijn o.a. Esther Croes (arts-epidemioloog, Trimbos-instituut), Karl Beerenfenger (campagneleider Plastic Peuken Collectief) en Wanda de Kanter (voorzitter Rookpreventie Jeugd en longarts).

Zie hier het programma, praktische informatie en inschrijven. Deelname is gratis. De nascholing is geaccrediteerd voor 2 punten bij het Kwaliteitsregister Stoppen met Roken.

Ø 14 juni: webinar Stoptober

Samen 28 dagen niet roken in oktober: Stoptober 2022 komt er weer aan! Hoe kunt u zorgen dat uw patiënten meedoen aan Stoptober? En als uw cliënt meedoet aan Stoptober: welke begeleiding kunt u dan bieden?

Op dinsdag 14 juni (15.00-16.30 uur) organiseert het Trimbos-instituut samen met Stoptober een webinar over Stoptober 2022 voor zorgverleners.

  • Verslavingsarts Robert van de Graaf presenteert tijdens dit webinar hoe in 30 seconden het Very Brief Advice gebruikt kan worden om patiënten/cliënten voor Stoptober te werven.
  • Met treffend acteerwerk laten longartsen Wanda de Kanter en Pauline Dekker zien hoe een roker begeleid kan worden tijdens Stoptober.
  • Daarnaast brengen Esther Croes (Trimbos-instituut) en Debbie Prijs (Stoptober) u op de hoogte van de ins en outs van de plannen van Stoptober 2022.
  • Een ex-roker die met Stoptober is gestopt met roken komt haar tips delen.
  • Tevens is er een gelegenheid tot het stellen van vragen aan alle sprekers.

Zie hier het volledige programma, praktische informatie en inschrijven. Deelname is gratis. Accreditatie is aangevraagd bij het Kwaliteitsregister Stoppen met Roken.

Ø E-learning ‘Het stoppen-met-rokenadvies. Hoe geeft ik dat?’ is online!

Een gesprek aangaan met een patiënt of cliënt over stoppen met roken kan lastig zijn, maar oefening baart kunst! In de e-learning ‘Het stoppen-met-rokenadvies. Hoe geef ik dat?’ van het Trimbos-instituut krijgt u tips en adviezen voor zo'n gesprek. De e-learning is gratis te volgen voor zorgverleners.

De e-learning is voor alle zorgverleners gratis te volgen en geeft tips over het starten van een gesprek over stoppen met roken, over een stoppen-met-rokenadvies en over de beste manier van doorverwijzen naar een begeleider. Spreken over stoppen met roken kan best lastig zijn, maar oefening baart kunst. Een stoppen-met-rokenadvies van een zorgverlener kan precies dat laatste zetje zijn dat een roker over de streep helpt!

Aan bod komen onder andere:

  • Het starten van een gesprek over stoppen met roken
  • Handige vragen om te stellen tijdens een gesprek over stoppen met roken
  • Het geven van een stoppen-met-rokenadvies
  • De beschikbare mogelijkheden om te stoppen met roken (met en/of zonder professionele begeleiding)
  • De ‘warme overdracht’

De e-learning is (gratis) te bestellen in de webwinkel van het Trimbos-instituut.

Bron:  Trimbos-instituut