Longcijfers.nl: Alle feiten en cijfers over longziekten op één website 

In Nederland leven bijna 600.000 mensen met COPD. Daar staan we vandaag bij stil op Wereld COPD dag. Reden voor de Long Alliantie Nederland (LAN) juist vandaag de website longcijfers.nl te presenteren, een site met de belangrijkste feiten en cijfers over longziekten in Nederland. Het voorziet professionals, patiënten en andere geïnteresseerden van actuele cijfers en informatie om de impact van longziekten te kunnen weergeven en onderbouwen.  

Longcijfers.nl is er voor iedereen die geïnteresseerd is in longziekten. Het brede publiek kan met behulp van de informatie kennisnemen van de impact van longaandoeningen. Professionals uit het longveld onder wie zorgverleners, onderzoekers en beleidsmakers vinden hier actuele gegevens over verschillende longziekten. De meeste grafieken en figuren zijn ook te downloaden voor eigen gebruik in presentaties of ander eigen werk. 

De website is een initiatief van Long Alliantie Nederland (LAN), Longfonds en de NRS en is een digitale voorzetting van de boekenreeks ‘Longziekten Feiten en cijfers’, uitgegeven door de LAN en grotendeels geschreven door de onlangs overleden longarts Jaap Klein.   

Feiten en cijfers 
Meer dan 1,2 miljoen mensen in Nederland hebben een chronische longziekte. Longziekten zijn verantwoordelijk voor een enorme ziektelast en spelen jaarlijks bij circa 23.000 sterfgevallen een rol. Op de nieuwe website longcijfers.nl worden bij de meest voorkomende longziektes de actuele cijfers met betrekking tot onder andere zorgkosten, patiëntenkenmerken, prevalentie, incidentie en impact op het leven weergegeven. Hierbij is gebruik gemaakt van een groot aantal bronnen waaronder Nivel, CBS, RIVM en de WHO.   
Tevens valt relevante informatie te lezen over de kenmerken van de verschillende aandoeningen, de invloed op het leven en de behandelopties. Op de website staan eveneens aangrijpende ervaringsverhalen van patiënten die leven met een chronische longaandoening.  

Uitbreiding 
Longcijfers.nl is een website in beweging en wordt regelmatig uitgebreid en geactualiseerd. De site geeft zeer uitgebreide informatie en cijfers over de longziekten: COPD, astma, longkanker en longontsteking. Tevens beschrijft de site informatie over tuberculose, cystic fibrosis, vasculaire longaandoeningen, mesothelioom, slaapapneu en interstitiële longaandoeningen.