Voor professionals

Spirometriecursus

CASPIR bestaat uit vijf modules. Na het volgen van de cursus  kan de praktijkondersteuner, doktersassistent of praktijkverpleegkundige spirometrie uitvoeren onder verantwoordelijkheid van de huisarts (beoordelaar). De huisarts leert in deze cursus longfunctieonderzoek te interpreteren.  

 

Voor wie

De cursus is voor huisartsen, praktijkondersteuners, doktersassistenten en praktijkverpleegkundigen die in een praktijk het longfunctieonderzoek uitvoeren en beoordelen.

 

Waar te volgen

De CASPIR module 1-5 en module 6 worden op diverse plaatsen in het land aangeboden door een zorggroep of eerstelijnsorganisatie. Deze organisatoren werken met het cursusmateriaal van CAHAG. Dat betekent dat de cursus overal in het land dezelfde inhoud heeft. Deelnemers kunnen zich bij de organisator aanmelden. Voor CASPIR online kunt u zich direct inschrijven. 

 

CASPIR certificaat

Als de deelnemer (beoordelaar of uitvoerder) met goed gevolg module 1 tot en met 5 afsluit wordt het CASPIR certificaat uitgereikt. De CAHAG beveelt aan dat in één huisarstenpraktijk minstens één beoordelaar (huisarts) als één uitvoerder (POH) alle modules van de CASPIR cursus met goed gevolg hebben afgesloten. Wanneer één van beiden niet meer werkzaam is in de praktijk, is het de bedoeling dat een ander CASPIR gaat volgen, zodat altijd een uitvoerderscertificaat als beoordelaarscertificaat aanwezig zijn.  

 

CASPIR hercertificaat

Het certificaat moet binnen drie kalenderjaren verlengd worden door:

De deelnemer ontvangt dan een hercertificaat dat weer opnieuw drie kalenderjaren geldig is. 

 

Accreditatie

  • CASPIR module 1-5: 9 punten
  • CASPIR module 6   : 3 punten
  • CASPIR online        : 3 punten

De accreditatie geldt voor huisartsen, praktijkondersteuners en praktijkverpleegkundigen (NVvPO en V&VN). Doktersassistenten kunnen het CASPIR (her)certificaat uploaden in hun persoonlijke dossier in KABIZ. Het toekennen van accreditatiepunten vindt plaats per module. Het CASPIR certificaat wordt alleen uitgereikt als de deelnemer module 1 tot en met 5 heeft gevolgd. De deelnemer is zelf verantwoordelijk voor het inhalen van modules.  

 

Andere namen

CASPIR module 1-5 wordt ook wel eens de basiscursus genoemd. Module 6 kan bekend zijn als casuïstiekbespreking, opfris- of herhalingscursus.